Bünte Blog

Innovatie met BÜNTE breekkabels

Breekkabel_Blog_Header-1.jpg

Gedreven door innovatie. Op ieder onderdeel leggen wij bij BÜNTE® Originals deze visie na.
Kan het technisch werkelijk beter? Dan produceren wij het graag beter.
In ons assortiment zijn losbreekkabels een factor waarin kwaliteit de maatstaf moet zijn.
Met deze reden hebben wij recent een belangrijke verandering in ons assortiment doorgevoerd.

Onze bestaande artikelnummers 42753 (variant) AL-KO hebben wij aangepast c.q. vervanging voor art.nr. 40058. Het belangrijkste element wat hierin verbetert is, kenmerkt zich om de eenvoudige ‘cliphaak’ die is veranderd naar een betrouwbare ‘karabijnhaak’. In de markt ook wel genaamd ‘musketonhaak’. Het montage element bij AL-KO is en blijft voorzien van een knijphaak, in de markt ook wel gekenmerkt door het bekende ‘vraagteken’. Echter is deze ontworpen om montage zo snel mogelijk te maken.

Volgens de bekende instanties als de ANWB en ADAC, volgt door de molen genomen de informatievoorziening van de onderstelfabrikant. Waar het onderwerp echter mee staat, is de trekhaakconstructie van de autofabrikanten heden ten dage. Schrijft KNOTT als voorschrift toe, dat een ‘lus om de trekhaak’ volstaat, waarmee echter de Nederlandse en Belgische handhaving dit wel degelijk toekent aan een bekeuring. De actuele autofabrikanten met ‘vaste doch zwenkbare’ trekhaakkogel is inmiddels onderdeel van de auto. 99% in dit kader construeert momenteel een vast oog aan deze trekhaak, waarmee een breekkabelbevestiging tot stand komt.

Bij diverse trektesten vanuit onze producent bleek dat de knijphaak na een aantrekmoment van 3.500 daN zich aan beide zijdes bleek ontwricht. Het logische gevolg is daarmee een niet correcte noodremwerking van de handrem. Met die reden is de toepassing als innovatie van de montage ring in het product opgenomen. Hierop is bij een 3.500 daN aantrekmoment geen ontwrichting zichtbaar aan deze betreffende ring. Bij een aantrekmoment van 3.500 daN + 1000 daN overcapaciteit, bleek de montagering pas te zwichten qua vorm voor de aantrekkrachten in de testopstelling. Daarbij blijft de montagering wel gemonteerd, waarmee een aantrekmoment van de handremwerking op juiste wijze in gang word gezet.

Wanneer is het breekmoment dan de juiste? Kijken we terug naar de digitaal beschikbare informatie, dan spreekt men van de werking dat een handrem volledig bediend moet zijn. In geval van de originele KNOTT en AL-KO breekkabel in de praktijktest, volgt een breekpunt aan de handrem. In beide gevallen is een handremwerking ingezet, echter is in beide gevallen de activatie van de handrem niet tot 100% – echter maximaal 75% geactiveerd. Waar de AL-KO cliphaak weliswaar afbrak aan de trekhaak, daar bleek de karabijnhaak van KNOTT gemonteerd, het resultaat gaf echter gefronste wenkbrauwen aan onze zijde.

Voordat onze test plaatsvond met de ‘originele’ KNOTT breekkabels, bleek dat de bestaande breekkabel constructief verschilde van ons ‘nieuwe originele’ KNOTT exemplaar. Dit gaf ons de reden om hiermee twee maal een test te doen. Als resultaat bleek; de karabijnhaak bleef in beide gevallen iets ontzet, echter activeerde de handrem zich gedeeltelijk. Wat echter het meest opviel; in beide gevallen bleek de kabelklemming aan de handremzijde te zijn gebroken. Ondanks de verschillende constructie van beide kabels, bleek hier het breekpunt in beide gevallen van toepassing.

 

De AL-KO beekkabel aanpassing, kort samengevat in technische zin:
Bij onze AL-KO variant (art.nr. 40058) is aan de voorzijde de cliphaak is vervangen voor een karabijnhaak, aan de achterzijde/handremzijde is de knijphaak is vervangen voor een montage ring. Dit geeft in beide gevallen de juiste (praktijk)werking weer.
Naast de bekende AL-KO breekkabel hebben wij ook de veel gemonteerde KNOTT breekkabel geïnnoveerd. Op basis van de huidige technische opbouw leek in feite erg weinig op te merken aan deze losbreekkabel. Kijken we echter naar de technische details, bleef er naar onze mening voldoende ruimte voor technische innovatie. Niet alleen de verbeterde (technisch vermelding van het aantal max. daN) op de karabijnhaak, ook de kabelklemming was voor ons een belangrijk punt om te innoveren. Na een product trektest bleek de innovatie gegrond, wat in de praktijktest nog als verdere verduidelijking in het licht zette.

Bij dit type breekkabel zit het hem vooral in de technische details. Laten we voorop stellen, de Duitse maakindustrie is goed bekend in haar toetsingen en testen. Maar bij een internationaal product welke KNOTT voert, blijft de status-quo tenslotte ook bekeken vanuit prijsoogpunt.
Wie het laatste halfjaar de wereldhandel heeft gevolgd, weet ook ‘wat van verre komt, langer duurt’. Daarin zien wij in de Duitse toeleverantie enkele belangrijke hoofdpunten; kennis gecombineerd met kwaliteit, maar ook leversnelheid en betaalbaarheid.
Met die reden is de KNOTT breekkabel aangepast naar wensen uit de praktijk. Bij veelal nieuwere auto’s is het montagepunt voor de breekkabel korter tot de trekhaak. Dit praktijkprobleem van ‘sleepsporen’ werd door vele BÜNTE Orginals resellers aangemerkt als ‘probleem’. Met die reden is de totale lengte verkort met 130 mm, maar met een identieke opbouw en dus verbeterd in haar techniek.

Technische kenmerken BÜNTE Breekkabel passend voor KNOTT (art.nr. 42751):

Staalkabeldikte excl. plastificering:
KNOTT: 2,5 mm
BÜNTE: 3,0 mm

Kabellengte:
KNOTT: 1055 mm
BÜNTE: 925 mm

Kabellengte t/m oog karabijnhaak:
KNOTT: 1100 mm
BÜNTE: 970 mm

Overig technische kenmerken:

  • Dikkere plastificering
  • Dikkere en zwaardere eindklemming aan beide zijden
  • Karabijnhaak met identiteit/normering, SWL 130 daN
  • Geproduceerd en getest in Duitsland

Voor iedere breekkabel geldt als uitgangspunt, een handremwerking in gang zetten om een dergelijk ongeval te voorkomen. Hiermee is het niet een verbruiksartikel maar een essentieel artikel die bijdraagt aan de dagelijkse verkeersveiligheid. Met die reden moge onderstaande video een juiste werkwijze toelichten, hoe de breekkabel de handrem zou moeten bedienen.

 

Meer weten over onze breekkabel?
Onze accountmanagers voorzien je graag van een proefexemplaar om jouw eigen praktijktest te kunnen uitvoeren.